·  TEL. Tel. +376 741 025 · EMAIL ensprof@educand.ad
 · 

Biblioteca

GUIA PER A RECERCAR A INTERNET

Tutorial per facilitar la recerca a internet.

1. Triar els cercadors

 

Aquests són els motors de cerca més utilitzats al món:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot i la seva importància i domini a la xarxa, també es poden trobar alternatives més específiques. Alguns exemples:

 

- Google Scholar. Versió educativa o acadèmica de Google.

 

- Dialnet. Base de dades amb més de 5 milions de documents referenciats, articles de revistes, llibres i tesis doctorals.

 

- Redalyc. Xarxa de Revistes Científiques d'Amèrica Llatina i el Carib, Espanya i Portugal, per localitzar temes científics.

 

RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes amb la principal finalitat d'augmentar la seva visibilitat.

 

- Microsoft Academic. Versió acadèmica de Microsoft que opera sobre una base de dades de més de 80 milions de publicacions, actualitzada permanentment.

 

- WorldWideScience. Cercador en portals científics i acadèmics internacionals. Es pot fer la cerca en castellà.

 

2. Fer cerques eficaces. Es poden utilitzar les següents tècniques:

 

  • Triar els termes precisos i utilitzar la cerca avançada als navegadors. Es pot optar per un llenguatge natural, frases literals o paraules clau associades segons el tema que s'investigui. Exemples de Google.

 

  • Utilitzar els Filtres. Dins dels cercadors generalistes hi ha múltiples opcions per centrar-se en el tipus de resultats desitjats: pàgines web, imatges, vídeos, notícies…

 

  • - Utilitzar operadors o símbols per acotar les cerques. Per exemple Google en detalla els seus.

 

3. Completar i contrastar les dades. S'han de contrastar les dades per comprovar que són certes, completes i objectives. Cal tenir una visió crítica davant la informació que trobem a Internet. Sovint s'haurà d'ampliar, acotar o redefinir la recerca anterior per ajustar-la a la informació que necessitem. 

 

4. Valorar i seleccionar la informació. Entre els milions de resultats que ofereix qualsevol cercador, es trobarà informació rellevant o irrellevant, creïble o dubtosa, essencial o secundària. Els primers resultats no sempre han de ser els millors perquè poden ser publicitaris, s'ha de  llegir la descripció de l'enllaç abans d'obrir les webs. S'ha de tenir en compte:

 

- l'origen o font de la informació i la seva fiabilitat

 

- l'actualització dels continguts

 

- l'enfocament de la informació que dóna i el contingut que aporta

 

5. Recopilar les fonts i emmagatzemar la documentació. Durant el procés d'investigació  o recerca a Internet és important guardar les fonts d'informació utilitzades i la documentació important: PDF, documents de text, adreces web, imatges, vídeos, àudios etc. Així podem fer llistats de materials utilitzats, Bibliografies etc.